LÁTNIVALÓK

A Börzsöny, Cserhát, Karancs-Medves vidékére eljutva meglepő mennyi különlegességgel lehet találkozni.

TÖRTÉNELMI

Nógrád vára, a drégelyi vár vagy a Börzsöny patakokkal szabdalt erdői, magasba törő sziklacsúcsai, sokak számára lehetnek ismertek.

Remete-barlang

Nagymarostól délnyugatra kb 3 kilóméterre, Dunára hajló meredek sziklaoldalban található a remetebarlang. A természetes úton kialakult üregeket a XI. században mesterségesen bővítették.

Salgó vára

Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg Salgó vára. A várat a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 1241–1242-es tatárjárás utáni időszakban. 

DRÉGELY VÁRA

A Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől egyforma távolságra, a zöldellő hegyek egyik 444 méter magas sziklacsúcsán emelkedik Drégely vára.

Nógrád vára

Nógrád vára – a magyar történelem ezeréves néma tanúja – öregtornyának messziről látható csonkjával várja a távoli múltra kíváncsi látogatókat.

Hollókő vára

Hollókő középkori vára a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított palóc település közelében, egy kiugró sziklaszakadék szélén trónol.

Somoskő vára és a bazaltoszlopok

A Somoskői Kirándulóközpont közvetlen szomszédságában áll a Somoskői vár. A középkori várból csodás kilátás nyílik a környék településeire.

NÉPRAJZI

A palócság kulturális ismertetőjegyei között előkelő helyen szokás említeni a népviseletet, amely azonban már csak rendkívüli esetben kerül elő a ládafiából.

Nagymarosi gesztenyés

Növénytani különlegesség a nagymarosi szelídgesztenyés. Károly Róbert és Mátyás király korában Visegrád királyi tartózkodó hely volt.

Ipolytarnóci ősmaradványok

Az 510 hektáros Ősvilági Pompeji, kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány lelőhelye, Budapesttől 140 km-re.

Boszorkánykő

Különös formájú szikla Salgó várától nem messze, melyre geológiai tanösvény vezet fel! Salgó várától néhány perces sétával érhetjük el Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit.

Kercseg-lapos

Közkedvelt kirándulóhely Salgótarjántól néhány kilométerre!A Ceberna-patak völgyében fekszik. A Karancs közkedvelt kirándulóhelye, évszázados, szép formájú gyertyánokkal, tölgyekkel és mezei juharokkal.

Medves-fennsík

Nálunk található Közép-Európa legnagyobb területű bazaltfennsíkja! A Medves-fennsík egy 520-570 méteres tengerszint feletti magasságban található bazalttakaró.

Szilváskő

Az egykori vulkáni folyamatok és a földtani értékek bemutatására alakították ki a 2 km hosszú geológiai tanösvényt Szilváskőn, amely a kőzetek érdekes világán kívül a sajátos élővilág és a csodálatos tájképek megismerését és élvezetét is biztosítja.

Béri andezit kőömlés és kőtár

Az andezit kőömlés lábánál, az erdei útról letérve indul fák között az erdei gyalogút a hajlott andezit oszlopok felé. Az út tengelyére merőleges hossztengelyű, fekvő U alakú látszóbeton építmény ad helyet a 12 db, a Geopark területéről származó kőzet bemutatásának.

Páris-patak völgye

A bemutatóhelyen megismerhetjük, majd a szurdokvölgyben tanulmányozhatjuk a két teljesen különböző korú földtani folyamat hatásait. Egyrészt láthatunk egy kb. 10 000 – 20 000 év óta folyamatosan formálódó, 300-350 m hosszú, zegzugos lefutású, 20-25 m magas, szűk – néhol csak 2-3 m széles – völgyet, amit az időszakosan lezúduló patakvíz vésett az idősebb kőzetekbe.

KULTURÁLIS

BALASSAGYARMAT-A legbátrabb város Balassagyarmat az ország északi részén, az Ipoly folyó mellett, a Nógrádi-medencében fekvő határváros. Budapesttől 80 km-re fekszik, egy órányi autózással elérhető a 2A és a 22-es számú főútvonalon.
Bővebben: ITT olvashat a látnivalókról!